Arkitektens rolle

S k o v g a a r d S ø r e n s e n | A r k i t e k t e r a p s

Arkitekter maa dal danske ark

 

ARKITEKTENS ROLLE VED BYGGERI AF VILLA, OMBYGNING OG TILBYGNING

Den kreative proces

 

Når løsningen ligger der, kan det se umådelig indlysende og let ud, men den rigtige løsning fremkommer ikke blot ved et tryk på en knap, for der er jo ikke nogen facitliste i en individuel byggeopgave. Det er en proces, hvor mange muligheder bliver afprøvet og vurderet.

 

Man betaler derfor ikke ”kun for nogle streger på et stykke papir”, men for en hel række idéer og kreative tanker samt knowhow, erfaring og sparing ved at bruge en arkitekt.

 

Det er denne sparing mellem arkitekt og bygherre, der gør den kreative proces værdifuld og spændende, fordi der ikke bruges standardløsninger, men løsninger der er skræddersyet til bygherren, som er med i alle beslutninger.

Find os på Facebook

Hvad laver en arkitekt?

 

Mange har den opfattelse, at arkitekter kun vil tegne operahuse og mondæne hoteller, og at alting bliver meget dyrere, når man bruger en arkitekt.

 

Det er ikke korrekt. Arkitekter tegner også villaer, sommerhuse, carporte, ombygninger og tilbygninger for familien Danmark, og arkitekten kan meget mere end at tegne kreative skitser med en blød blyant.

 

Idéerne

 

Selvom man har en masse gode ideer til sit byggeprojekt, er det ikke sikkert, at man har fundet den rigtige løsning endnu. Det kan være, at det hele skal vendes på hovedet, for at den rigtige løsning viser sig.

 

Mange private bygherrer fravælger at sende deres byggeprojekt omkring ”tegnebordet” hos en arkitekt. De vælger i stedet at gå direkte til en entreprenør eller henter en løsning fra typehusfirmaets ”hylder”. De kan hver i sær være gode til at bygge, men de har ikke nødvendigvis arkitektens visuelle evner for at se helheden og den rummelige fornemmelse for sammenhæng mellem adgangsforhold, rumindretning, lysindfald, udsigt og detaljer. Man risikerer derfor at miste de gode idéer, den originale løsning og det personlige layout.

 

Arkitekten ser de muligheder, man måske ikke selv har fantasi til at forestille sig. Typehusfirmaet vælger traditionelt at koncentrere sig om at placere standardhuset med terrassen mod syd eller vest. Og så er det løst! … men er der nu en god udsigt mod nord, skal den jo også tilgodeses. Det ville da være trist, hvis carporten fik placeringen med den bedste udsigt!